- Британските работни визи на медиците-мигранти, които са първа линия в

...
- Британските работни визи на медиците-мигранти, които са първа линия в
Коментари Харесай

Лондон удължава визите на мигрантите, работещи в здравната сфера

- Британските работни визи на медиците-мигранти, които са първа линия в битката с ковид на Острова, ще бъдат автоматизирано удължени, оповестиха от Министерството на вътрешните работи в Лондон. Визите на лекари, медицински сестри и парамедици, изтичащи преди 1 октомври 2020 година, автоматизирано ще бъдат удължени за още една година. Около 2800 мигранти ще могат да се възползват от мярката, която ще важи и за членовете на техните фамилии, прецизират от ведомството. 

Министерството също по този начин подвигна и ограничаването за броя на часовете, които интернационалните студенти в медицински специалности могат седмично да работят в здравната система. Освен това на новопростигналите от чужбина медицински сестри ще бъде отпуснато повече време от нормалното, с цел да се явяват на нужните изпити. Това ще им даде опция активно да се включат в този момент в битката с ковид.

Швеция, която до момента отхвърляше да одобри по-строги ограничения против разпространяването на COVID-19, разгласи, че увеличава броя на тестваните за болестта, както и въвежда пълна възбрана за визити в домовете за възрастни хора. Първоначално ще се стартира с всеобщо тестване на медицинските чиновници и хора, заемащи основни постове. " Правителството даде указания на националните здравни управляващи да разработят бързо национална тактика за увеличение на броя на осъществяваните проби за ковид. Целта е тестванията да обзет и други предпочитани групи ", обяви вицепремиерът на страната Исабела Льовин, представена от локалните медии. Планирано е да бъдат тествани към 36 000 души, а популацията на Швеция е към 10 милиона. 

Заразените с ковид в страната са 4435, а жертвите са 180, като за последното денонощие броят им се е нараснал с 34. 

12-годишно момиче почина от ковид в Белгия . Смята се, че това е най-младата жертва на болестта в Европа. Вирусологът Еманюел Андре акцентира, че това се случва извънредно рядко. През уикенда в Съединени американски щати от COVID-19 умря и бебе, което не беше навършило 1 година.

- Гърция з атегна още повече ограничаващите ограничения в битката с разпространяването на ковид. Кметът на Солун наложи цялостна възбрана за придвижване по крайбрежната алея, откакто през уикенда там е имало скупчване на хора. Постовени са заграждения, които не разрешават достъп на жителите до крайбрежната алея. В региона патрулира полиция, а нарушителите на рестриктивните мерки ще би трябвало да заплатят санкция в размер на 150 евро. Полицията в цялата страна, в която излизането е позволено единствено при последна нужда, безкомпромисно постанова санкции при нарушение на ограниченията. За седмица са санкционирани съвсем 10 000 души.  " Следващите 10 дни са сериозни, стойте в къщи ", предизвестяват от Министерството по опазването на здравето.

До 6 април, само че с опция за удължение, в Гърция е в действие цялостна възбрана за напредване, като хората могат да напущат домовете си единствено за закупуване на храни, медикаменти, посещаване при доктор. Позволено е да излизат и на хора,които спортуват, само че по единично, за разходка на домашни животни и за напредване до работното място. Гражданите, които желаят да излязат на открито, би трябвало да показват попълнена и подписана декларация, че имат уважителни аргументи за това.  Забранено е също по този начин в един автомобил да пътуват двама души. В надзора дали огранчителните мерки се съблюдават с изключение на органите на реда вземат участие дронове и хеликоптери.

За първи път гърците ще отбележат Великден по домовете си и със затворени църкви, съобщи БНР. Властите бяха безапелационни, че няма да се позволява придвижване от градовете към провинцията за ограничение на разпространяването на болестта.

Положителните проби в Гърция са 1212, а жертвите са 46. 

- В италианския град Милано откриха построена за 10 дни болница, в която ще се лекуват инфектирани с ковид . Лечебното заведение е на територията на изложбения комплекс " Фиера Милано ", който е един от най-големите в Италия. Шефът на новата болница Ецо Белери разгласи, че в клиниката ще бъде  " най-голямото поделение за интензивна терапия в Италия ". Новата полева болница е построена върху панаирните площадки и е с потенциал от 200 кревати.Болницата ще стане знак на възобновяване на района, съобщи Атилио Фонтана, губернатор на северната италианска област Ломбардия, от където потегли болестта в страната. Италия към този момент даде най-вече жертви в битката с ковид - 11 591, а броят на инфектираните надвишава 101 хиляди души.

Броят на умрелите от ковид в Италия набъбна с 837 души в последните 24 часа и общо те са 12 428. Потвърдените случаи на инфектирани с COVID-19 набъбнаха с 4053 до 105 792. Вчера положителнитe проби бяха 4050, а в неделя бяха 5 217. Сравняването на данните дава вяра, че кривата на напредък на новите инфекции евентуално стартира да оформя началото на плато.

Няма доказателства, че антималарийното лекарство хидроксихлорохин е дейно при лекуването на COVID-19, съобщи представител на Европейска комисия, като цитира вътрешен отчет на Европейската организация по медикаментите.  " Ефективността на хидроксихлорохин при лекуването на пациенти с COVID-19 към днешна дата не е потвърден ", сподели представителят, представен от осведомителните организации. От EK поясниха също, че няма данни за позитивните резултати против ковид нито на хлорохин, нито на друго антималарийно лекарство. Преди дни американският президент Доналд Тръмп разгласи, че хидроксихлорохин може да направи гражданска война в медицината заради потенциалния му позитивен резултат в битката против COVID-19. Водещият американски специалист по инфекциозни болести д-р Антъни С. Фаучи обаче сподели, че към този момент няма научни доказателства за това.

Ново проучване, направено в болница в Ухан, откъдето потегли пандемията, демонстрира, че хидрохлороквинът има капацитет да се употребява като лечебно средство в битката с COVID-19 , оповестяват осведомителните организации. В него са взели участие 62-ма заболели, като половината са приемали 400 мг хидрохлороквин на ден, а останалите не са получавали от препарата. Средната възраст е била 44,7 години. Белите им дробове били оценени със скенер преди началото на проучването и след 5-дневно лекуване. В края на този период пациентите, които дружно с хидрохлороквин са приемали и други лекарства, били в доста по-добро здравословно положение спрямо останалите. Авторите на проучването обаче остават внимателни, като споделят, че капацитетът на хидрохлороквин за лекуване на ковид е отчасти доказан. 

- С съвсем 9300 нови случая на ковид, Испания продължава да се приближава до Италия по брой инфектирани и умряли и скоро ще е третата страна със 100 хиляди позитивни проби, сочат новите данни на здравното министерство на страната. С 849 умряли за денонощие днешната равносметка е за нов връх - предходната най-висока стойност бе регистрирана в неделя и бе за 838 души.

Общо умрелите стават 8269 , вторият най-голям брой след Италия, където те са над 12 000.

Хоспитализираните от началото на рецесията е съвсем 50 хиляди души. От тях все още 5607 са в интензивни отделения .

Добри са новините за оздравелите - те са над 19 хиляди души .

Новата информация за епидемията в Испания се афишира в първия ден от въведените рестриктивни ограничения за битка с епидемията от държавното управление на Педро Санчес. Управляващите се надяват с икономическата парализа, която ще аргументи обилни вреди за страната, да лимитират напредването в страната през работните дни до нормалното за почивните и да понижат обстановките, в които може да се съобщи болестта.

- Г радските управляващи в чешката столица Прага започнаха да настаняват бездомници в хотели, хостели и други , с цел да лимитират разпространяването на ковид. Това разгласи кметът на града Зденек Хриб, представен от локалните медии. Властта затвори центровете за настаняване на хората, останали без покрив над главите си, поради огромния риск от разпространяване на болестта там. В сходни центрове всекидневно са настанявани към 330 души. " Взехме образец от положителните практики в чужбина ", обяснява Адам Забрански, който дава отговор за жилищното настаняване в чешката столица. Според него сходни ограничения са били подхванати в Чикаго, Париж и Лондон. Той сподели също, че задачата е да бъдат обезпечени кревати за сред 330 и 500 бездомници.

Междувременно стана ясно, че чешките управляващи тестват нова IT система за бързо следене на контактните на инфектираните с ковид, с цел да се лимитират разпространяването на COVID-19. Тя използва данни от мобилните телефони и банкови карти на хора с позитивни проби, с цел да наблюдава придвижването им, само че откакто те категорично дадат единодушието си. „ Така се генерира времева карта, която демонстрира... да вземем за пример, че мъж е прекарал половин час на ъгъла на две улици “, съобщи говорителката на плана Covid19cz Ирена Затлукалова.

Тази система, която в момента се тества в югоизточен чешки район, предвижда контактните лица по-късно ще бъдат сложени в къса изолация от най-много три дни, до момента в който неизлязат резултатите от тестванията им. „ Ако тестванията са негативни, те могат да се върнат към всекидневието. Ако са с позитивен тест, те ще влязат в цялостна карантина “, сподели зам.-министърът на опазването на здравето Роман Примула. Премиерът Андрей Бабиш изрази надежда новата система да бъде въведена в цялата страна до 12 април. Броят на инфектираните с ковид в Чехия е над 300 души, а жертвите са 24.

- Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен предизвести, че въведените изключителните ограничения поради битката с ковид не би трябвало да са в прорез с основните правила и полезности, залегнали в договорите на Европейски Съюз, оповестиха от пресслужбата на институцията. „ Демокрациите не могат да работят без свободни и самостоятелни медии. Сега е по-важно от когато и да било публицистите да могат да правят работата си свободно и тъкмо, тъй че да  се опълчват на дезинформацията и да има гаранция, че жителите имат достъп до основна информация. Всички изключителни ограничения би трябвало да са лимитирани до нужното, както и да бъдат пропорционални. Освен това не би трябвало да не престават постоянно “, безапелационна е шефката на Европейска комисия.

Изявлението си Фон дер Лайен направи ден, откакто Народното събрание в Унгария утвърди противоречив закон, даващ неограничения пълномощия на премиера Виктор Орбан в изискванията на изключително състояние, оповестено поради COVID-19. Министър-председателят ще може да ръководи с укази на процедура за неопределен срок. Законът също по този начин планува отнемане от независимост до 5 г. за всички, които попречват ограниченията за битка с ковид и за тези, които популяризират " подправени " вести по отношение на дейностите на държавното управление.

- Германският град Йена направи наложителни защитните маски на обществени места . Това е първото обитаемо място в страната, което вкарва сходна мярка в битката с разпространяването на ковид. Изискването влиза в действие от идната седмица, като без защитни маски ще бъде неразрешен достъпът до магазини, публичния превоз и обществени здания. " По този метод ще се увеличи сигурността за чиновниците в публичния бранш. Освен маските като защитно средство могат да се употребяват и шалове, само че те би трябвало да покриват носа и устата ", се сподели в събощението на локалните управляващи. 119 са позитивните проби за COVID-19 в град Йена, който се намира в провинция Тюрингия. 

Германия няма да смекчи наложените ограничаващи ограничения в битката с разпространяването на COVID-19 преди 20 април, обяви Хелге Браун, шеф на кабинета на канцлера Ангела Меркел пред в. “Тагесшпигел ”. Водещият немски специалист Лотар Вилер, който е и директор на Института " Роберт Кох ", пък предизвести, че не е изключено и в Германия да стане по този начин, че да има повече пациенти, в сравнение с респиратори.  Пред в. “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ” той твърди, че Германия все още се намира при започване на епидемиологичната вълна. Вилер е безапелационен, че „ обществената отдалеченост е единственият инструмент, който оказва помощ, тъй като COVID-19 е напълно нова болест, за която няма още нито ваксина, нито терапия ”.  “Заболяването се развива на приливи и отливи. Всички ние ще сме наранени от епидемията през идващите няколко месеца ”, споделя Вилер пред “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ”. В Германия инфектираните към този момент са над 60 000.

- Румънското държавно управление наложи карантина на източния град Сучава и осем прилежащи села, с цел да ограничи разпространяването на ковид, откакто се оказа, че една четвърт от инфектираните в страната са в региона, съобщи БНР. В Румъния , която е в изключително състояние от 16 март, има регистрирани 2109 инфектирани с COVID-19, смъртните случаи са 65.

При население към 100 000 души в Сучава има 593 доказани случая на ковид. Там са и 1/3 от смъртните случаи, както и над половината от инфектираните в страната 285 лекари, сестри и различен медицински личен състав. Здравният министър Нелу Татару сподели, че разпространяването на заболяването в окръга се дължи на неприятен мениджмънт и хора, които не съблюдават разпоредбите за самоизолиране .

Карантината в Сучава ще продължи доникъде на април, когато завършва 30-дневният интервал на изключителното състояние. Движението в останалата част на страната е лимитирано от съвсем седмица.

- В Австрия, където маските също станаха наложителни , се наложи също да се вкара гратисен интервал, защото там супермаркетите бяха задължени да раздават маските, само че те се оказаха неподготвени.

- Mинистерството на опазването на здравето и обществените въпроси в Албания заяви късно нощес, че 82-годишна жена от Тирана е умряла от COVID-19, което усили броя на жертвите от епидемията в страната на 12. Според публични данни, оповестени през вчерашния ден, в страната има общо 223 инфектирани с ковид, 44 от които са били излекувани.

- В разгара на пандемията от ковид в Италия най-засегнатата страна в Европа разгласи и добра вест. 101-годишен мъж от Римини е изписан от болничното заведение предходната седмица, откакто организмът му е победил COVID-19. Столетникът, разпознат единствено като " Г-н П. " от управляващите, е роден по време на пандемията от испански грип, който се популяризира по целия свят през 1918-1919 година

След като пробата му за COVID-19 се оказва позитивен, господин П. е признат за лекуване в болница " Инферми " в Римини. Миналата сряда фамилията му го е прибрало назад у дома, изпращайки " обръщение на вярата " в тези мрачни времена.

Пандемията от грип през 1918 година заразява 500 млн. души (около 1/3 от популацията на света по това време) и убива 50 млн. от тях. " Той е бил очевидец на всичко това - разяснява зам.-кметът на Римини пред локален вестник. - Г-н П. сподели, че даже на 101 години бъдещето към момента не е писано. "

Към днешна дата броят на инфектираните с ковид в г лобален мащаб доближава 837 016   души . Общият брой на смъртните случаи е 41 239, а на излекуваните - 174 502.

Най-голям брой инфектирани има в Съединени американски щати – 176 518 души, следвани от Италия със 105 792 случая и Испания с 94 417. Броят на жертвите на ковид в Съединени американски щати към този момент е по-голям в сравнение с този в Китай. Заразата лиши живота на 3580 американци, а в азиатската страна от COVID-19 са умряли 3305. Коронвирусът до момента взе най-вече жертви в Италия - 12 428, следвана от Испания с 8269, а Съединени американски щати към този момент се подреждат на трето място по този индикатор.

На над 1 милион американци са направени проби за ковид , обяви американският президент Доналд Тръмп. " Направихме историческа стъпка в борбата срещу ковид. Вече са тествани над един милион американци, повече от която и да е друга страна. Следващите 30 дни ще бъдат предизвикателство за нас и ще бъдат извънредно значими! ", сподели той на конференция в Белия дом. Съединени американски щати почнали да получават защитни дрехи от чужбина.  " Имаме отлични връзки с доста страни. Китай ни изпрати някои неща. Русия ни изпрати доста огромен аероплан с здравно съоръжение. Това е доста благо ", съобщи Тръмп. Страната му пък ще предостави на Италия медицински такъми за към 100 млн.долара.  

Според Тръмп САЩ ще бъдат в " доста добра форма " във връзка с броя на апаратите за изкуствено дишане, налични сега, в който пристигна пикът на пандемията в Северна Америка. Държавният глава акцентира, че най-малко 10 американски компании вършат медицинските произведения, а част от тях даже може да бъдат изнесени. На въпрос на Си Ен Ен дали предходните му мнения, опровергаващи опасността от експлоадирането на епидемията са погрешни, Тръмп отговори, че те са " всички правилни ". " Не желая суматоха в страната. Бих могъл да предизвикам суматоха доста по-добре даже от вас ", изясни той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР